اطلاعات پزشکی

تزریق زیر جلدی چطور انجام میشود ؟

تزریق زیر جلدی (تزریق زیر پوستی) یک راه آسان برای استعمال دارو است که خیلی گران نیست. این روش برای داروهایی همچون انسولین که سرعت جذب پایینی دارند خیلی مناسب است. در این مقاله شما را با نحوه‌ی عملکرد آن آشنا خواهیم کرد. تزریق زیر جلدی یک اتفاق رایج در دنیای پزشکی است. دلیل این امر این است که خود بیمار می‌تواند از آن استفاده کند (همچون تزریق انسولین توسط بیماران مبتلا به دیابت). در این مطلب به بررسی این تزریق می پردازیم.

تزریق زیر جلدی چطور انجام میشود

تزریق زیر جلدی به بافت زیر جلدی چربی تزریق می‌شود. به عبارت دیگر، در این نوع تزریق سوزن به لایه‌ی چربی که بین پوست و ماهیچه پیدا می‌کنیم، وارد می‌شود. این بافت حاوی رگ‌های خونی کمی است، به همین دلیل برای حجم کمی از دارو مناسب است.

علاوه بر این، متخصصان توصیه می‌کنند که داروی مورد استفاده باید جذب آهسته و مداومی داشته باشد. اگر چه به کار بردن این روش انجام تزریق زیر جلدی آسان است، اما باید نکات خاصی را در مورد این نوع تزریق به خاطر بسپارید. برای آشنایی با نحوه انجام تزریق زیر جلدی بهتر است ابتدا بدانید که این تزریق چیست و کجا می‌تواند زده شود.

تزریق زیر جلدی چیست؟

تزریق زیر جلدی اغلب با تزریق داخل جلدی اشتباه گرفته می‌شود. مورد دوم به تزریقی اشاره می‌کند که سوزن فقط در درم (لایه‌ی میانی پوست) نفوذ می‌کند.

همچون نوع زیر جلدی، این روش انجام تزریق زیر جلدی هم برای محصولاتی که به آرامی و موضعی جذب می‌شوند مناسب است. تفاوت بین هر دو در عمق و زاویه ای است که سوزن وارد می‌شود. در نوع داخل جلدی، سوزن با زاویه‌ی ۱۰ درجه (تقریبا موازی با پوست) وارد می‌شود.

با این حال، تزریق زیر جلدی نوعی از تزریق است که سوزن در بافت زیر جلدی نفوذ می‌کند. ما می‌توانیم این بافت را بین پوست و لایه‌ی عضلانی پیدا کنیم. این بافت همچنین با نام بافت چربی نیز شناخته می‌شود.

حتما بخوانید
از دیابت در بارداری چه می دانید ؟ عوارض، مدیریت و درمان دیابت

متخصصان از این قسمت برای استعمال دارو در حجم کم استفاده می‌کنند. در حقیقت، این مقدار دارو معمولا کمتر از ۱ میلی لیتر است، اگر چه گاهی می‌تواند تا ۲ میلی لیتر هم برسد. از آنجایی که این بافت دارای رگ‌های خونی اندکی است، بدن قادر است هر دارویی را به صورت تدریجی از این قسمت جذب کند.

این یکی از تفاوت‌های اصلی هنگام مقایسه‌ی این نوع تزریق با تزریق داخل وریدی است؛ تزریق داخل وریدی تاثیر سریع تری دارد. همچنین تزریق زیر جلدی ارزان تر است و استفاده از آن آسان تر است. یکی از موارد اصلی استفاده از تزریق زیر جلدی برای داروهایی است که فرد نمی‌تواند به صورت خوراکی آن‌ها را مصرف کند.

تزریق انسولین نمونه‌ی اصلی تزریق زیر جلدی است. هر بیمار نحوه‌ی تزریق انسولین را در خانه خود می‌آموزد.

نکاتی که قبل از تزریق زیر جلدی باید مد نظر داشته باشید

قبل از تزریق زیر جلدی، باید یک سری نکات را به خاطر بسپارید. برای مثال نباید داروهای تحریک کننده یا سوزش آور را تزریق کنید زیرا می‌توانند باعث ایجاد آبسه یا حتی نکروز بافت شوند.

بر خلاف سایر انواع تزریقات، بعد از وارد کردن سوزن باید هوا را به داخل ریه‌ها استنشاق کنید. این یک حالت است که معمولا به بررسی این که آیا در تزریق داخل وریدی، سوزن در محل درستی قرار گرفته است یا نه کمک می‌کند. با این حال، این تزریق می‌تواند منجر به ایجاد کبودی شود.

علاوه بر این، متخصصان توصیه می‌کنند که از ماساژ دادن ناحیه ای که در آن تزریق صورت گرفته است خودداری کنید. زیرا ماساژ می‌تواند باعث جذب سریع تر دارو توسط بدن شود، چیزی که ما در اینجا نمی‌خواهیم.

در صورت نیاز به انجام مداوم تزریقات زیر جلدی، بهتر است محل تزریق را تغییر دهید. به عنوان مثال، افرادی که دیابت دارند باید مدام محل تزریق انسولین را تغییر دهند. به این ترتیب می‌توان از ایجاد زخم جلوگیری کرد.

نواحی تزریق باید چند اینچ از هم فاصله داشته باشند. توصیه‌ی ما این است که برای تغییر محل تزریق انسولین، تزریق را به صورت دایره ای انجام دهید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا